Благодарение на усилията на животновъдите, местните градинари имат възможност да отглеждат сочни плодове не само в южната част на страната на Русия, но и в централната и дори северната. Ябълковото дърво Winter Beauty е чудесен пример за това. Този сорт се среща в почти всички региони на Русия и с право се счита за най-популярния хибрид.

История на появата

Хибридът дължи външния си вид на селекционера Евгений Камендровски. Агрономът реши да кръстосва два плодови сорта: Red Delicious и Antonovka Obyknovennaya. В резултат се получи сорт ябълка с уникални характеристики, който има много предимства, не бяха открити съществени недостатъци.

За да разпространи това разнообразие от овощни дървета сред местните градинари, начинаещият селекционер трябваше да потърси помощ от известния агроном Виктор Суслов. Последният в книгата си „Енциклопедията на най-добрите сортове овощни дървета“ обърна много внимание на хибрида, считайки го за най-добрия сред наличните. Това в крайна сметка повлия на популярността на сорта.

Важно! Хибридът е подходящ за отглеждане в централните и северозападните райони на страната.

Характеристики на ябълков хибрид

Ябълковото дърво Руска красота е второто име на плода, което може да се намери сред агрономите. Как сортът заслужаваше толкова ласкаво име? Разбира се, правилната геометрична форма на плода. Удължените конични ябълки са със среден или голям размер, а химичният състав е изцяло съставен от хранителни вещества и витамини.

Теглото на един плод може да бъде 170-200 грама или повече. В много редки случаи се откриват екземпляри с тегло до 0,4 кг. Ябълките са жълто-зелени на цвят с ярко лилав руж. Подкожните точки не се виждат. Кожата е гладка и приятно мазна на допир.

Снежнобялата пулпа на плодовете има финозърнеста консистенция. Плътността е средна. Ябълките съдържат много сок. Правата дръжка е с обичайния размер. Вкусът е сладко-кисел, оценката на експертите е 4,5 точки. Умерен аромат на ябълка.

Ябълково дърво Winter Beauty

Ябълковото дърво Beauty е средно голямо, расте до 6 метра. Разстилаща се корона, конична кръгла форма. Скелетните основни клони растат към ствола под ъгъл 60 °, докато изглеждат голи. Широколистната плътност е умерена.

Хибридът се развива бързо. Първите ябълки могат да бъдат получени още 5 години след засаждането. Добивът е изобилен - от едно дърво могат да се получат до 150 кг. Този сорт принадлежи към късно зимните сортове ябълкови дървета. Първата реколта се събира в края на септември. Освен това той може да лежи до началото на зимата и във фризера до началото на пролетта.

Описание на ябълковото дърво Winter Beauty може да бъде допълнено с характер, който все още е устойчив на замръзване. Дървото може да издържа на студени температури до -34 ° C, което го прави способно да оцелее през зимуването в северния регион на страната. Градинарите описват ябълковото дърво като непретенциозно дърво.

Засаждане на сортово дърво

Най-доброто време за засаждане на разсад е есента, когато остават 3-4 седмици преди първата слана. През този период циркулацията на течност в дървото почти спира, което му позволява да оцелее добре през зимата.

Засаждането на ябълково дърво се състои от следните етапи:

 • Избор на разсад. По-добре да изберете от местен производител. В този случай си струва да се обърне голямо внимание на корените му. Те не трябва да бъдат повредени, покрити с плесен или гниене;
 • Избор на място за кацане.В градината за хибрид трябва да изберете мястото, което получава много слънце. Не трябва обаче да е мокро. Подземните води не трябва да преминават повече от 2,5 метра;
 • Подготовка на ямата, която се приготвя няколко седмици преди деня на засаждане на разсада. Изкопайте дупка с размер 60х60 см, в дълбочина е около 0,5 м;
 • Изкопаната земя е разделена на неравни части. По-малката се смесва с торове, например: 1 кг суперфосфат, 0,2 кг калий, няколко кофи хумус или дървесна пепел. Тази част от почвата се изсипва обратно в ямата, но така, че да се образува могила;
 • Засаждане на разсад. След няколко седмици дървото се засажда в дупка, като същевременно се изправят корените му. След това го изхвърлят с останалата земя. Кореновата шийка трябва да излиза на 10-20 см над нивото на земята;
 • Инсталиране на колче. Разсадът трябва да бъде вързан за опора;
 • Обилно поливане.

Засаждане на разсад

Последващи грижи за дърветата

Хибридът не изисква специални грижи за себе си. На него се извършват същите манипулации, както на обикновените ябълкови дървета, а именно:

 • Редовно поливане. Извършва се всяка седмица с по една кофа вода, сутрин и вечер. В същото време корените не могат да се изливат, в противен случай те могат да изгният;
 • Разрохкване на почвата и почистване на плевели, които се извършват при необходимост;
 • Подхранване. Дървото се тори на всеки три месеца: през пролетта те използват амониева селитра (40 грама на 10 литра вода), през лятото - фосфорно-калиеви торове (0,3 кг на 1 м²), а през есента - конски хумус (3 кг на 1 м²). Ако дървото е старо, тогава около ствола му се правят бразди, в които се изсипва горната превръзка и отгоре се изсипва пръст;
 • Подрязване на ябълкови дървета. Изпълнява се всяка пролет. Клоните се изрязват с една трета, като се оставят определени пъпки, а останалите се отстраняват. Това е необходимо за правилното формиране на короната. Старите клони, които са на 4-5 години, най-добре се отстраняват напълно за появата на нови издънки. Първите цветя на хибрида са напълно премахнати;
 • Нормиране на култури. Необходимо е да се гарантира, че много плодове не са вързани на един клон, в противен случай те ще станат по-малки.

Важно! По време на периоди на цъфтеж и суша ябълковото дърво може да се нуждае от допълнително поливане.

Предимствата и недостатъците на културата

Всеки сорт има своите предимства и недостатъци. Хибридът Winter Beauty има следните предимства:

 • големи еднородни плодове;
 • добър дегустационен резултат - 4,5 точки;
 • дълъг срок на годност (до началото на зимата);
 • висока устойчивост на замръзване (издържа на температури до -34 ° C);
 • добра устойчивост на струпясване и други заболявания.

Не са установени значителни недостатъци в културата.

Помня! При липса на подходяща грижа, плодовете на хибрида могат да се свият. Това е особено вярно, когато дървото не се отрязва през пролетта и добивът по клоните не се нормализира.

За да ви радва винаги добра реколта, трябва внимателно да изпълнявате редица условия. Първо, изберете правилния разсад, второ, засадете го в земята правилно и навреме, и трето, не забравяйте да се грижите за него. Алгоритъмът на действията е прост, той ще донесе вкусни и красиви плодове на грижовен градинар.