В някои случаи породата показва отклонения в поведението. Това е кон на задните си крака, той може да го хапе, носи или проявява по някакъв друг начин. Важно е да разберете причините, които водят до това, и да предприемете необходимите стъпки за коригиране на ситуацията.

Причини

През 2013 г. президентът на Туркменистан падна от коня си, след като завърши състезанието. Проблемът, че конят може да се държи лошо, винаги е привличал вниманието. Те са свързани с определени навици на тези животни.

Те обикновено произтичат от факта, че предишният собственик е малтретирал коня. Наследствената склонност към подобни навици е много рядка. Ако конят рита, винаги има причина. Конят рита или се опитва да хапе, обикновено когато е уплашен.

Обикновено неприятните ситуации в паметта на животното остават като негови методи за отбранително действие срещу външна атака. За да промените навиците, първата стъпка трябва да бъде да разберете конкретните причини, поради които разгневеният жребец може да се държи по този начин.

Ако си възпитан

Ако си възпитан

Когато има такава тенденция, важно е ездачът да може да определи кога е на път да го направи.

Преди да се изправи, животното винаги спира, след това задните крака се извеждат малко напред, под тялото, след което рязко се изтласква от предните крака и прави рязко и характерно движение на главата.

Ако ездачът е решил, че това ще се случи, разумно е да изпратите коня напред с крак или шпора, без да го оставяте да падне.

Обикновено след няколко поредни неуспешни опита тя постепенно ще започне да се отказва от този навик.

В екстремни случаи, когато не е възможно да се реши проблемът по обичайния начин, може да се използва специална част от конската сбруя - шплинт.

Възможно е ездачът да е пропуснал първите признаци на движение. В този случай ще помогне, ако ездачът загуби юздата, за да позволи на ездача да кацне на предните крака. Ще бъде полезно, ако ездачът по време на това движение, наведен напред, прегърне с ръце врата на коня.

Ако се преобърне, ездачът има опасност да падне от коня, докато е необходимо да освободите краката от стремената и да скочите встрани, без да пускате юздата. Веднага след като се издигне, трябва да скочите върху него и да го изпратите напред.

Ако не си позволи да седне

Причината за тази реакция може да е, че конят е много млад и не е свикнал да бъде оседлан. Може би е живяла в стадото съвсем наскоро и възприема ездача с враждебност.

Възможни са и други причини. Например в някои случаи конят е просто гъделичкащ. Друга възможна причина може да е, че гърбът му е наранен и го боли ездачът.

Ако това се случи, погрешно е да се използва сила и да се приведе в сила.

Ако не си позволи да седне

Ако животното е срамежливо, ще бъде разумно да го успокоите, да го почерпите с нещо вкусно. Ако правите тази фиксация редовно, тя може да се превърне в условен рефлекс и вашето поведение към човека ще се промени.

Един от източниците на такъв проблем може да бъде, че животното просто е застояло. Това не се случва толкова рядко. В този случай се препоръчва да започнете с шофиране на животното на лентата, преди да седнете на нея.

В последния случай се препоръчва да започнете, като го оставите да се движи с каквато и да е удобна походка и след това постепенно да го научите да се движи с тръс или да ходи.

Ако изхвърли ездача

Това може да стане по различни начини:

  • хвърляне назад;
  • "Коза", скачане на място, поддържане на краката изправени;
  • скачайте рязко в страни;
  • има няколко други опции.

Ако конят се опитва да "козел", трябва рязко да се придвижите напред, повдигайки главата си нагоре. При най-малкото отслабване на вниманието тя може да опита отново и евентуално човекът ще падне.

За да се бори с този вид навици, тя трябва да работи много на линия. След това водят с ръце. Следващата стъпка е да вървите с товар по линията. Едва сега тя може да бъде научена да кара под ездача.

Ако не стои неподвижно по молба на ездача

Когато това се случи, това преди всичко показва, че преди това е работил неправилно. За да коригирате това поведение, трябва да възпитате подходящия условен рефлекс. Важно е по заповед на ездача тя спокойно да спре и да изчака следващата команда.

Ако не стои неподвижно по молба на ездача

Един от начините за работа е както следва. Първо трябва да го карате по лентата. Веднага щом се появи умора, наложително е да й дадете почивка. Необходимо е да я успокоите с нежен разговор. Веднага след като спре, трябва да я нахраните с нещо вкусно. Ако провеждате класове с животното постоянно, постепенно то ще се научи спокойно да спира по молба на ездача.

Ако бъде хвърлен

Тук говорим за ситуация, когато кон, срещнал препятствие, прави рязък завой на предните или задните крака, за да се отклони встрани.

Ако ездачът види, че конят ще направи това, е необходимо да притиснете юздите към коня от страната, където ще бъде извършен завойът, а от друга - да се придържате отстрани и да дърпате силно върху него. От страната, където конят се обръща, е необходимо да се засили действието на краката.

След като се откажете от по-нататъшни опити да се обърнете, трябва да изпратите коня напред.

Обикновено всеки конкретен кон се хвърля постоянно само в една посока. Важно е да предотвратите удара на коня.

Ако причината за инцидента е страх от конкретно препятствие, тогава има смисъл да карате коня по лентата, принуждавайки го да преодолее едно и също препятствие няколко пъти. Когато преодоляването е преминало без проблеми, ще трябва да направите същото и под ездача.

Ако конят се "влачи"

Този проблем най-често има конкретна причина. Факт е, че ако тя е имала твърда юзда, беззъбата част на челюстта (където се поставят битовете) понякога губи чувствителност. Следователно тя може просто да не почувства каишката заради това. Всъщност в този случай животното игнорира сигналите на ездача, продължавайки да се движи в същата посока, въпреки че може да се нарече по различен начин.

Този проблем може да бъде решен, като се помогне на животното да възстанови чувствителността на това място. За да направите това, достатъчно е колкото по-малко да държите коня на твърда юзда. В резултат на това трябва да се възстанови чувствителността.

Друг начин за въздействие е, ако всеки път, когато темпото се забави, леко разхлабвате каишката. Това постепенно може да се превърне в положителен стимул за нея да спре да носи.

Ако конят се "влачи"

Ако не са отделени от общата група или формация

Това често се дължи на факта, че тя е твърде свикнала със стадото и страда от самота.

Можете да поправите ситуацията, като създадете подходящ навик за нея. За да направите това, е необходимо да го държите отделно за дълго време. По това време се препоръчва първоначално да я заведете на разходка. В същото време тя постепенно ще свикне кой е нейният шеф и ще свикне с идеята, че трябва да се подчинява на неговите команди.

Ако хапе

Обикновено този недостатък е резултат от неправилно боравене с животното. Ако той бъде наказан без причина, малтретиран, това може да провокира появата на такъв навик като ухапване от кон.

В същото време трябва да се избягват ситуации, при които човек може да я изплаши.

Ако не е възможно да го отучите с меки методи, конят отново захапа, трябва да започнете да прилагате наказания. Това се прави или когато тя е на път да го направи, или веднага след това.

Ако "страда"

Така казват те, ако луд кон е престанал да се подчинява на ездача, е преминал на висока походка и се втурва, без да различава пътя. В този случай битът, който трябва да е в беззъбата част на устата, е здраво захванат от коня със зъби. Като правило говорим за нервен срив. Дори опитен ездач често не знае какво да прави, ако конят го е носил.

Ако се носи

Стандартното поведение е както следва. Когато тя носи, първо трябва да освободите краката си от стремената. В тази ситуация тялото трябва да бъде наклонено напред. Препоръчва се здраво да хванете част от гривата с ръце.

Ще бъде ефективно парчетата да се върнат в беззъбата част на устата на коня.

Това може да се постигне по два начина:

  1. Укрепете в седлото и разхлабете юздите. Животното е очаквало нещо различно и от това може да отслаби контрола върху ситуацията. Избирайки юздите с дръпване, можете отново да получите възможност за контрол.
  2. Дръпнете последователно отляво и отдясно. Постепенно захватът ще се разхлаби и битът ще се върне на първоначалното си място.

След това трябва бързо да спрете животното.

Как да освободим коня от опасни навици

Трябва да работите с нея, като постепенно я привиквате към правилното поведение с нежност и обич. Ако тя се опита да ухапе ездача, това често е следствие от проявената й жестокост.

Ако трябва да възникнат опасни инциденти, те трябва да се избягват, ако е възможно. Ако се случат, е необходимо да се сведе до минимум рискът от неблагоприятни последици и наранявания за падналия човек.

Например, ако кон отпадне, трябва да се опитате да го предотвратите, в противен случай падащият кон може да осакати ездача.

Ако тя види, че определени действия не могат да бъдат направени, навикът да прави това постепенно ще отслабне.

Страх от кон след инцидент

Обикновено се случва след падане от кон. Трябва да се има предвид, че винаги има шанс това да се случи и трябва да сте подготвени.

Ако конят рита, това може да доведе до сериозни последици за ездача. Трябва обаче да има причина това да бъде определено.

От друга страна, всяко отклонение в поведението на животно има своя причина. Дори конят да рита. Трябва да можете да го разберете, да намерите общ език. В някои случаи неправилното поведение на ездача може да е причината. В този случай е важно правилно да се определи причината за случилото се и да се предотврати в бъдеще.

Важно! Правилното отношение ще ви помогне да преодолеете страха си от коне.

Способността да се разбере конят и да се установят правилните отношения с него е в основата на постепенното премахване на отклоненията в поведението му. Ако това не е достатъчно, ще трябва да работите с нея, за да поправите ситуацията. Когато мислите как да спрете да се страхувате от конете, просто трябва да установите един вид партньорство с тях и да се стремите да ги разберете.