Днес отглеждането на зайци у дома се счита за много печеливша дейност. Те не изискват специални грижи, плодородни са, растат и се развиват бързо, имат диетично месо, богато на витамини. Единственото нещо, което трябва да бъдете предпазливи, са заешките болести. Развъждането на зайци не е труден процес, достатъчно е да имате минимални познания за грижата за животните.

Какви болести ваксини

Зайците, както и другите животни, които се държат у дома, се нуждаят от задължителна ваксинация. Тази процедура ще повиши имунитета, ще подобри устойчивостта към много инфекции и вируси. Дори ако болестта въпреки това е поразила единични индивиди, тя няма да се превърне в епидемия и няма да унищожи всички зайци. В ранна възраст те се ваксинират срещу заболяване, наречено миксоматоза. При това заболяване е засегната лимфната система.

Можете да го определите по следните симптоми:

 • Поражения на очите и клепачите;
 • Загуба на координация на движенията;
 • Повишена телесна температура;
 • Увеличени лимфни възли зад ушите, на врата;
 • Образуване на фиброзни възли.

Тъй като болестта се разпространява много бързо, е по-лесно да се предотврати, отколкото да се излекува. Лечението не винаги води до пълно възстановяване на стадото. Ваксинациите се правят редовно, няколко пъти в годината.

Ваксинация на заек

Вирусната хеморагична болест също се предотвратява чрез ваксинация, тъй като няма лечение за нея. Това заболяване засяга вътрешните органи на животното: черния дроб и белите дробове.

VGBK има следните симптоми:

 • Рязко повишаване на телесната температура;
 • Апатия;
 • Отказ да се яде;
 • Кардиопалмус;
 • Чести и разхлабени изпражнения, разпенени.

Когато се появят тези симптоми, болните индивиди се поставят в карантинната зона, така че болестта да не засяга всички животни. Зайците умират 3 дни след появата на първите симптоми.

Едноклетъчните паразити на кокцидиите причиняват едноименната болест - кокцидиоза. Те засягат черния дроб и стомашно-чревния тракт на животното. Обходените органи, засегнати от кокцидиоза, не се лекуват. Той не може да усвои напълно храната, витамините не се преработват от организма, животното отслабва и скоро умира.

Симптомите на заболяването са:

 • Разтройство;
 • Изпражнения с пяна и кръв;
 • Рязко покачване на температурата;
 • Отказ да се яде;
 • Лигавично отделяне от очите и носа;
 • Вълната пада.

За да не придобие болестта хроничен характер или да не се развие в епидемия, която ще унищожи всички животни, се препоръчва да се ваксинират зайци. Кокцидиозата не е фатална, в някои случаи може да се излекува с лекарства, но болестта се разпространява много бързо и ако не забележите навреме симптоми при едно болно животно, буквално след 48 часа по-голямата част от стадото ще бъде болно.

На бележка. Също така животните могат да бъдат ваксинирани срещу бяс, паратифна треска, пастерелоза и други заболявания.

Задължителни ваксинации

Ветеринарните лекари имат схеми за ваксинация на зайци, одобрени от Главната асоциирана ветеринарна дирекция на Кабинета на министрите на Руската федерация. При стриктно спазване на всички условия за ваксинация можете да забравите за много смъртоносни заболявания, характерни за зайците. Ваксинациите се правят за кратко време с минимална болка за животното.

И така, какво и кога да ваксинирате зайци ще бъде подтикнато от две съществуващи схеми за ваксинация на животни:

 1. Първата ваксинация се прави на 45-ия ден от раждането и се повтаря след три месеца. Последващите ваксинации се правят на всеки шест месеца през целия живот на заека.
 2. Ваксинации срещу миксоматоза и VGBK. Първата ваксинация се прави на възраст 45 дни за вирусна хеморагична болест. Вторият се извършва не по-рано от 2 седмици, от миксоматоза, той се повтаря след 3 месеца. След многократна ваксинация срещу миксоматоза, ваксинацията срещу VGBV се повтаря в рамките на две седмици. Реваксинацията се извършва веднъж на всеки шест месеца с разлика между ваксинациите от две седмици, докато дозата на лекарството се променя заедно с промените в теглото и възрастта.

Подготовка за ваксинация

Дори начинаещ фермер може да ваксинира зайци у дома. Въпреки че се препоръчва да се ваксинират животни за първи път в присъствието на ветеринарен лекар. Също така трябва внимателно да проучите инструкциите за лекарствата, които ще бъдат ваксинирани. Животните трябва да бъдат подготвени за ваксинация. За да направите това, няколко седмици преди планираната ваксинация е необходимо да се извърши профилактика срещу хелминти. В деня преди приложението на лекарството се препоръчва температурата да се държи под контрол. Температурата се измерва чрез поставяне на термометър в ануса. Нормалният диапазон е между 38,5 ° C и 39,5 ° C.

Подготовка за ваксинация

Инструкциите за ваксината за зайци срещу миксоматоза и HBV описват случаи на алергични реакции, следователно, когато ваксинирате зайци у дома, антиалергичните лекарства трябва да бъдат в аптечката. Урината и изпражненията на животното трябва да са без чужди вещества, с нормален цвят, в случай на отклонение от нормите, ваксинацията се толерира.

Ваксинациите за зайци се предлагат от ветеринарните аптеки.

Важно! Ваксината се проверява за сертификати, срокове на годност и условия за съхранение.

Грижи след ваксинация

Заек, наскоро инжектиран с ваксина, започва да развива имунитет за защита срещу конкретно заболяване. По отношение на други заболявания имунитетът отслабва. Съответно трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че през следващите 1,5 месеца. заекът не е хванал вируса на улицата или не се е заразил от други животни. Препоръчително е ваксинираните зайци да бъдат преместени в карантинната зона. Не се препоръчва заекът да излиза навън и да се къпе. Той трябва да бъде защитен от комуникация с други животни, които все още не са преминали етапа на ваксинация или реваксинация.

Ако се наблюдават симптоми като наскоро ваксинирани зайци:

 • слабост;
 • загуба на координация;
 • повишено слюноотделяне;
 • разкъсване.

на животните трябва да се дават антихистамини и да се следи тяхното поведение. Ако летаргията и апатията продължават, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар. След ваксинации зайците са жадни. Ако диетата може да остане непроменена, тогава количеството консумирана течност трябва да се увеличи.

Ваксинации по време на бременност и кърмене

Всяка ваксинация е разрешена за бременни зайци. Бебето заек ще получи необходимия имунитет заедно с майчиното мляко, но това ще бъде временно. Не е разрешено да се ваксинират само лактиращи зайци, тъй като тази инфекция или вирус, които попадат в тялото на заека по време на кърмене, се доставят заедно с млякото на малките. Техният имунитет все още е твърде слаб, за да издържи на такива сериозни заболявания, дори при леки форми. Само със заплаха от епидемия заек може да бъде ваксиниран след раждането. Тогава рискът от загуба на всички животни се намалява.

Ваксинации по време на бременност

По време на периода на раждане на потомство, на зайците се препоръчва да избират сложни препарати за ваксинация. Ваксинацията трябва да бъде направена от ветеринарен лекар. През следващите няколко дни състоянието на бременните зайци трябва да се държи под специален контрол. За всякакви странични ефекти трябва да се консултирате със специалист.

Препоръчително е да ваксинирате зайци преди бременност. Защото не е известно как заек ще пренесе инфекция или вирус в тялото. Възможна е алергична реакция. За раждането на здраво потомство не бива да рискувате с постоянна употреба на лекарства. След ваксинация задръжте около две седмици и чак тогава се чифтосвайте.

Комплексни ваксини

Заешките ваксини се разделят на комплексни и моноваксини. Monovaccine е еднокомпонентен препарат, съдържащ серум от едно заболяване. Комплексната ваксина съдържа серуми от няколко заболявания. На свой ред сложните също се разделят на такива, които съдържат серум от две заболявания, и поливалентни - от 3 или повече заболявания. Ваксините от ново поколение не означават влошаване на здравето на животните поради силно намаляване на имунитета срещу инжектирани щамове. Съответно зайците понасят доста добре периода на ваксинация. В същото време сложната ваксинация е добра, защото не е необходимо да инжектирате животното няколко пъти за кратък период от време. Във финансово отношение многовалентните ваксини са по-полезни от многовалентните ваксини.

Композитните ваксини могат да бъдат разделени на два вида:

 • Жив. Когато зайците се ваксинират с живи ваксини, имунитетът срещу болести се развива по-бързо, но заекът реагира и по-силно на жива ваксина. Живите ваксини съдържат атенюирани вируси. Именно те формират стабилен имунитет при животните към специфични заболявания.
 • Инактивиран. Вирусите или инфекциите, които се въвеждат като част от инактивирани ваксини, съдържат мъртви микроорганизми - патогени. Заекът реагира по-слабо на такива ваксинации, отколкото на живи. Имунитетът се развива за по-кратко време.

Най-популярните двувалентни комплексни ваксини за зайци са:

 • Наркотик, произведен в Русия, наречен "Rabbiwak V". Произведено в село Дон, което се намира в района на Липецк;
 • Pistorin Mormyx, производител - Чехия;
 • Nobivak Myxo-RHD - Холандия.

Когато използвате тези лекарства, трябва стриктно да се придържате към механизма на действие, посочен в инструкциите.

Интересно. Съществува петивалентна ваксина срещу различни видове бактерии - "OKZ ваксина".

Заешката ваксина се предлага само от сертифицирано място за продажба. Ако използвате ваксини с лош срок на годност или неправилни условия на съхранение, съществува риск от сериозна вреда за здравето на животното, с възможна смърт.

Ваксинации у дома

Зайците се ваксинират от ветеринарен лекар. Ако заек от декоративна порода се отглежда у дома, той се отвежда във ветеринарна клиника, където животното се ваксинира. Декоративният заек получава същите присадки като заек, който се отглежда за промишлени цели. Ваксинацията на декоративен заек ще спаси животното от обикновени заешки заболявания. Ваксинациите за джуджета зайци се извършват по същия начин. В случай, че у дома се отглеждат голям брой зайци, които се отглеждат, за да се възползват от месо, вълна, кожи, у дома се извиква ветеринарен лекар. Зайците могат да се ваксинират сами, с минимален опит и сръчност.

Ваксинации у дома

За да ваксинирате зайци у дома сами, трябва да действате по определена схема:

 • Проверете добитъка за болести;
 • Изключете хелминти при зайци, изискващи ваксинация;
 • Преди инжектиране внимателно проучете инструкциите за лекарството;
 • Изберете дозата, необходима за животното, въз основа на теглото и възрастта на заека;
 • Ако ваксината е закупена под формата на сух прах, тя трябва да се разрежда с чиста, дестилирана вода в съотношението, посочено в инструкциите;
 • При инжектиране се препоръчва използването на инсулинова спринцовка за еднократна употреба или автоматична спринцовка;

Забележка! След отваряне на контейнера с ваксинен разтвор или прах, използването на съдържанието може да се използва в рамките на 2 часа.

 • В помещението, в което се извършват инжекциите, температурата на въздуха трябва да бъде в рамките на 25 ° C. В противен случай зайците могат да реагират зле на температурни условия, което ще доведе до странични ефекти от ваксинацията;

Инжекциите се правят в ухото, холката или мускулите на тазобедрената става. Лекарите препоръчват инжектиране на лекарството интрамускулно, тъй като по този начин ваксината проявява ефекта си по-бързо. Мястото на инжектиране се третира с алкохолен разтвор преди и след инжектирането.

Ваксинирането на зайци не е пълна гаранция, че животните няма да се разболеят. Но това значително намалява риска от епидемия и смърт на целия добитък.