Развъждането на зайци е доста доходоносен бизнес. Животните наддават на тегло и се размножават много бързо. За да може този урок да даде добри резултати, е необходимо да се запознаете с характеристиките на отглеждането на тревопасни животни.

Отглеждане на зайци в клетки за начинаещи

Правилният избор на клетката и спазването на всички изисквания за грижи са ключът към дейността и здравето на тревопасните животни. Един начинаещ развъдчик е засипан с много информация за организирането на къща за домашни любимци, така че е важно да разберете как да отглеждате зайци и дали им е позволено да бъдат в една стая с други домашни любимци.

Предимства и недостатъци на клетъчния метод

Някои може да мислят, че отглеждането на тревопасни животни в клетки е нечовешко. Домашният любимец е лишен от възможността за свободно движение и е принуден да седи дълго време в тясна стая. Струва си обаче да си припомним, че зайците в естествената си среда живеят в дупки, така че да бъдат в затворено пространство е естествено за тях. Правилният подход към организирането и комбинирането на методите за поддръжка елиминира всички недостатъци при намирането на домашен любимец в клетка.

Отглеждане на заек

Предимството да бъдете поставени в клетка:

 • контрол на поведението и отглеждането на домашни любимци;
 • способността да се изолира болен индивид;
 • няма нужда да хващате домашен любимец за процедури и ваксинации;
 • ограничението в движението допринася за активното наддаване на тегло;
 • заешко месо придобива деликатен и сочен вкус;
 • контрол на консумацията на фуражи.

Основният недостатък на отглеждането на домашни любимци в клетките е прекараното време. Поддържането на всяка къща чиста отнема много време на собственика: необходимо е да се почисти пода, да се смени спалното бельо, да се добави храна и да се замени водата в поилката. Инсталирането на автоматично подаващо устройство и поилка, както и оборудването на пода с двойна конструкция за събиране на отпадъци, частично ще реши този проблем.

Инсталиране на автоматична заешка поилка

Характеристики на сезонното съдържание

Клетките за животни са у дома, така че те трябва да бъдат добре защитени от течение. Също така е важно да се направи добра вентилация, тъй като домашните любимци могат да започнат да се разболяват поради газовото замърсяване на помещението от излишния тор. Начинаещ животновъд трябва да обърне внимание на влажността: къщата трябва да бъде защитена от влага поради метеорологични условия или липса на отопление. В някои случаи проблемът може да се крие в неизправността на поилката.

В топлите райони клетките за животни са поставени навън - някои породи са доста устойчиви на замръзване и се чувстват добре дори при -30 ° C. Оптималната температура за задържане на пухчета е + 10 ° С - 20 ° С. През зимата, при мразовито време, можете да изолирате къщите с одеяла, фолио или специални подвижни остъклени рамки и щитове.

Оборудване за клетка

Препоръки за избор на клетка

Когато се прави къща за тревопасни животни, се използват трайни материали. Тъй като животното може да дъвче конструкцията, дебелината на дървените летви не трябва да бъде по-малка от 15 мм. Дъб и клен са подходящи за заешка къща. Вътрешните подове могат да бъдат допълнително тапицирани с железни листове или мрежа.

Често подът в клетките е мрежест: лесно е да се поддържа чистота, но може да провокира развитието на заболявания на лапите при домашните любимци. Можете да се погрижите за здравето на путките, като оборудвате част от клетката с масивен под от дървени летви. Такова покритие е подходящо и за подреждане на маточници.Можете също така да изградите подвижен под или конструкция с второ дъно.

Важно! Когато купувате двустепенни клетки, е важно да обърнете внимание на наличието на двоен под в горния етаж. Този дизайн ще предпази от изтичане на отпадъци и отпадъчни продукти към долния слой.

Могат ли зайци и пилета да се държат в една и съща стая

Поради липсата на място, някои фермери решават да държат различни видове домашни любимци заедно в едно и също заграждение. В тази връзка възниква въпросът: възможно ли е да се държат зайци с пилета? Експертите казват, че е възможно, но не е желателно. Такова съвместно съдържание има свои нюанси, свързани с природата на животните:

 • Тревопасните и пилетата са много различни животни, всяко от които има противоположен характер. Ако зайците обичат спокойствието и тишината, тогава птиците са много активни, шумни и практически не седят на едно място.
 • Диетата на домашните любимци е много различна: пилешката храна може да причини фатално отравяне на тревопасното животно. Киселата храна и развалената храна са опасни за пухкавите животни. Варената каша също принадлежи към вредните продукти, тъй като води до запек и отравяне на ушите. Храненето на животните трябва да бъде отделно.
 • Безопасност. За пълното развитие на домашните птици е важно наличието на твърди камъни в обора, докато при отглеждането на зайци е важно да се избягват остри предмети, които могат да навредят на домашните любимци.
 • Някои болести могат да се предават от женски на тревопасни и обратно.
 • Разликата в санитарните изисквания и температурните условия. Тревопасните животни са много чувствителни към прегряване и течение, докато пилетата се чувстват комфортно при такива условия. Настинките могат да бъдат фатални за домашните птици, но те не се страхуват от заек.

Пилета и зайци в една и съща стая

Пилета и зайци в една и съща стая - предимствата:

 • намаляване на разходите за поддръжка на помещенията;
 • еднократна дезинфекция;
 • кумулативно планиране на ваксинацията.

Ако фермерът няма друг избор, освен да държи животните заедно, първо е необходимо да им подготвите удобни условия.

 • защита на зоната за хранене, тревопасните животни не трябва да имат достъп до храна за птици;
 • редовно почиствайте съдържанието на хранилките;
 • грижи се за поддържане на температурния режим, отърви се от течение и предпази от прегряване;
 • осигурете на животните индивидуални зони за спане;
 • изключете възможността да държите два зайци в една стая, за да избегнете сбивания.

Забележка! Позволени са два зайци с десет кокошки. Ако има повече птици, животните може да са нарушили съня си, те ще загубят апетита си, ще станат нервни, раздразнителни и ще започнат да проявяват агресия.

Заешки клетки могат да стоят в плевня с пилета; през зимата се препоръчва да ги изведете навън. Струва си да се има предвид, че съвместната поддръжка ще донесе неудобства както на пилетата, така и на тревопасните. Присъствието на съседи ще изплаши, раздразни и наруши естественото поведение на животните. Зайците, които хранят млади животни, са много предпазливи към птиците. Опитни животновъди разказваха за случаи, когато птици нападат и кълват млади животни. Също така ушите не се чувстват добре в обгазена стая и могат да се разболеят поради липса на чист въздух.

Отглеждане на зайци и пилета

Не е трудно да се отглеждат зайци, дори начинаещ животновъд може сам да разбере този въпрос. Важно е да оборудвате правилно жилището на домашния любимец и да се уверите, че санитарните и хигиенните стандарти не са нарушени. В някои села, благодарение на изолацията на клетките, зайците се държат на открито през цялата година. В условията на отглеждане в страната е позволено да се отглеждат тревопасни животни заедно с домашни птици. Опитът на специалистите обаче показва, че за животните това е допълнителен стрес и дискомфорт, така че е по-добре да държите домашни любимци отделно.