Ралф е най-големият заек в света, официално регистриран в Книгата на рекордите на Гинес. Заекът живее във Великобритания като домашен любимец. Гигантският заек тежи колкото 3-годишно дете. Той обаче не е сам. Днес по света има много породи - от джудже до наистина гигант. Много представители имат статут на световни рекордьори.

Големи зайци, чиято порода отговаря на описанието на "гигант", съществуват по целия свят, има около десет вида. Най-популярните от тях обаче са следните породи:

  • Белгийски гигант (Фландрия).
  • Гигантска ангора.
  • Съветска чинчила.
  • Сив гигант.
  • Бял гигант.
  • Гигантска пеперуда.

Зайци - рекордьори

Сред големите породи има представители, получили признание за различни рекорди. Най-известният е настоящият рекордьор на име Ралф. Животното има теглото на дете на 3 години и живее като домашен любимец в едно от британските семейства. Той е на 4 години, но вече е удостоен със званието на най-големия и дебел заек в света. Теглото му е над 22 кг, дължината е повече от 1 метър. Това животно има добро родословие, тъй като родителите му по едно време са спечелили титлите на най-големите на планетата.

Заек Дарий

Това животно обаче за известно време загуби своите рекорди, които бяха счупени от другия му роднина, заека Дарий, който влезе в Книгата на рекордите на Гинес през 2010 година. Но Ралф спечели своето постижение, когато изпревари Дарий в растеж. Други рекордьори също са известни в света - това са Роберто, Алис и Ейми. Всеки от изброените индивиди тежеше повече от 10 кг.

Най-големите зайци

Най-голямата порода зайци е белгийският гигант, който има друго име - Flandre. Този вид е прародител на няколко разновидности чистопородни зайци гиганти. Те са с размерите на малко куче. Основното им предимство е не само спокойно, приятелско разположение, но и отличните качества на кожата и месото. Огромният заек идва от белгийския регион Фландрия.

Фландрия 

Стандартното тегло на тази порода е 5,5 кг, но има индивиди с тегло 8 - 12 кг, с относително малка височина - 65-70 см. Те имат леко удължено тяло с добри мускули и силни силни крака. Голяма глава с големи месести уши. Пубертетът настъпва между 8 и 9 месечна възраст. Заек може да доведе до 16 малки зайци, но средно 6 - 8 бебета се раждат в един кръг.

Важно! Зайците от тази порода са сред най-продуктивните, така че са полезни за поддържане. След потомството женската е готова за ново оплождане след около 4 месеца.

Към тяхното съдържание трябва да се подхожда отговорно, тъй като те са взискателни в грижите си. Въпреки че са устойчиви на различни заболявания, за тях трябва да се грижат добре по отношение на хигиената.

Гигантската ангора получи популярното име „бонус заек“ заради специалната си пухкавост. Вълната на тези животни най-често се използва при производството на топли дрехи, тъй като е няколко пъти по-топла от овча и по-мека.

Важно! Angorkas произвеждат шест пъти повече вълна от овцете, които се стрижат от фермерите на всеки три месеца.

Пухкаво зайче

Необходимо е внимателно да се следи козината на животните, да се измие и да се отреже излишъкът. Когато се грижат за себе си, зайците са в състояние да го погълнат, но те не възвръщат косата като котките, така че с течение на времето тя напълно запълва стомаха, което може да доведе до смъртта на животното.

Първите ангорски породи бяха разделени на английски и френски.Германската порода, която съществуваше заедно с тях, не получи признание поради липса на генетични качества.

Луиз Уолш от САЩ, Масачузетс се смята за родоначалник на гигантска ангора - тя решава да отглежда голяма порода с висока вълна. За целта тя прекоси германската Ангора с големи търговски породи, което впоследствие доведе до появата на този рядък вид заек.

Резултатът са големи животни с тегло около 5 кг с повишена косматност, която практически липсва на муцуната. Имат спокоен характер. Породата е доста рядка, не е за широко приложение, така че животновъдите не съветват начинаещите да я започват, тъй като при грижата за тях трябва да се вземат предвид някои особености.

Съветската чинчила е една от най-красивите породи от заешкия вид поради нежната си мека козина, подобна по структура на тази на чинчила. Най-често се отглеждат за месо и кожа, но понякога се отглеждат като домашни любимци.

Съветска чинчила

Тази порода е официално регистрирана в Русия през 1963 г. Отглеждани чрез кръстосване на обичайната съветска чинчила с породата Бели гиганти, за да се подобри качеството на козината, месото и по-добрата адаптивност към изменението на климата.

Тези зайци се отличават с оригиналния си цвят на козината - сребристо син оттенък. Най-ценно за качеството на козината им, която е в голямо търсене. Големи размери със средно телесно тегло 5 - 6 кг, но има и повече - до 8 кг. Дължината на тялото достига 65 см. Костната система и общата конституция на тялото са добре развити.

Зайците обикновено се адаптират добре към условията на отглеждане и промените в климатичните условия, но в горещо и студено време си струва да се придържате към някои правила за грижи:

  • През лятото се уверете, че животните не са изложени на пряка слънчева светлина - стаите им не трябва да прегряват.
  • В студения сезон помещенията трябва да бъдат изолирани без течение.

Важно! При запазването на съветските чинчили е важно да се следи качеството на фуража, тъй като лошото му качество може да доведе до сериозни последици и дори смърт.

Сивият гигант е регистриран като отделна порода през 1953 г. в СССР. Развъждането започва в Украйна, в Полтавска област, чрез кръстосване на белгийска Фландрия с местни зайци.

Сив гигант

Това е късокосмест вид, който се отглежда заради месото и кожите си. Те имат широк гръб, дълги крака и закръглена крупа. Те са дълги 55 - 66 см и тежат от 4 до 7 кг. Месото на Сивия гигант е известно със своите диетични свойства, може да се консумира от хора с проблеми на стомашно-чревния тракт. По съдържание те са непретенциозни, адаптират се добре към промените в климатичните условия.

Основната гаранция за тяхното успешно поддържане е чистотата на клетките. Трябва да се има предвид, че помещенията или килиите, в които ще се държат, са просторни, без течение и не изложени на пряка слънчева светлина.

Важно! В диетата на Сивия гигант е важно да се обърне внимание на правилното хранене, тъй като прекомерното или недохранването прави женските безразлични към чифтосването, което влияе върху честотата и качеството на потомството!

Гигантската пеперуда е порода, която се различава от другите видове заек по своята оригиналност на цвета. Те са бели на цвят със симетрично разположени черни петна. Те се отглеждат не само поради необичайния цвят на ципите, но и за получаване на месо с добро качество.

Те идват от Англия, през миналия век са докарани в Русия, където са адаптирани към по-тежки условия на живот чрез селекция. За целта те бяха кръстосани с такива породи като Сивия гигант, съветската чинчила и Фландра. Резултатът беше по-голяма, по-устойчива порода, която премина от декоративна към търговска.

Чистопородната порода на тези животни има симетричен цвят по дължината на кожата и отстрани, които не са в контакт с тъмната ивица на гръбначния стълб. Те достигат 55 - 60 см дължина и тежат около 4,5 кг. Те се отличават с мощен торс.Въпреки факта, че всякакви условия са подходящи за тяхното ограничаване, животът в клетки е най-подходящ за тях, за да контролират някои процеси, като чифтосване. Те са спокойни, приятелски настроени, поради което тези красиви мъже често се отглеждат като домашни любимци.

Американската заешка порода се отличава с необичаен цвят на козината. Те са доста редки, въпреки че животните имат спокоен характер и са непретенциозни в отглеждането. Необичайният цвят на козината хвърля бяло и синьо, поради което те са разделени на два подвида - американски бял и американски син.

Те са големи по размер, тежат средно около 5 кг. Това е заек с големи уши, чиято дължина достига 12 см, а главата е тясна. Козината е мека и еластична. Опитните фермери съветват дори начинаещите да стартират тези животни, тъй като грижата за тях не изисква много усилия.

Памучна опашка

Важно! При развъждането на тази порода трябва да се има предвид, че когато цветното чифтосване синьото доминира над бялото, поради което последната вероятно ще се изроди.

Грижи и поддръжка на гигантски зайци

Зайците от големи породи могат да се отглеждат по различни начини: в клетки, кошари, полу-свободни методи. Въпреки това, когато се грижите за тях, е важно да вземете предвид някои характеристики.

Повечето гигантски зайци са непретенциозни в отглеждането, тъй като почти всички тези породи са отглеждани специално за по-удобни грижи. Те са устойчиви на болести, но е важно да се вземе предвид качеството на съдържанието, да се гарантира, че в клетките и писалките няма влага, няма пряка слънчева светлина и няма течение.

С правилната диета гигантските зайци са по-продуктивни и плодородни. Ако храната е избрана неправилно, репродуктивните им качества могат да спаднат до нула.

Независимо от това коя порода фермери изберат, важно е да се вземат предвид особеностите на грижите за тях. Освен това, преди да започнете тези животни, си струва да вземете предвид климатичните особености на региона на тяхното бъдещо пребиваване и крайната цел на тяхното отглеждане. Успехът на планирания бизнес зависи от това.