Чифтосването на зайци ви позволява да увеличите броя и да получите здраво потомство за собственото си домакинство. За това обаче човек трябва да може не само да избере правилното време, но и да подготви бъдещите производители. В крайна сметка от това зависи жизнеспособността на бъдещите млади животни и неговите стокови показатели. Рационалното управление на икономиката позволява не само да задоволят собствените си нужди от месо, но и да получат парична печалба от продажбата на излишъци, кожи и млади животни. Получаването на потомство от собствените ви зайци не само намалява разходите за закупуване на нови животни, но също така минимизира риска от въвеждане на болести. Грижата за зайци не е толкова трудна, така че дори начинаещ фермер може да се справи със задачата.

Кога да се чифтосват зайци

Как се чифтосват зайците и кога се случва това? Всичко зависи от вида и породата на животното. Някои жени са готови за оплождане в рамките на 4 месеца след раждането; при мъжете този период отнема около шест месеца.

Внимание! Декоративните малки породи зайци са готови за оплождане малко по-рано от големите си роднини по месо. Разликата е няколко седмици.

Домашните зайци трябва да се чифтосват в точно определено време. Готовността на животното за тази процедура се определя от редица признаци. Женската драстично променя поведението си, изнервя се, бърза из клетката и прехвърля сено от единия ъгъл на клетката в друг. Външният вид на гениталиите на заека също се променя. Примката му става розова и се увеличава по размер. Възпроизвеждането на домашни зайци трябва да се извършва само от здрави родители. Ако животното има някакви отклонения или собственикът се съмнява в здравето му, тогава е по-добре да отложите процеса на чифтосване за следващия път.

Чифтосване на домашни зайци

Можете да развъждате зайци през цялата година. В същото време през лятото способността за оплождане на яйцеклетка при зайци се активира всяка седмица, през зимата времето се забавя до 9 дни. След завършване на първия процес на линеене, женските зайци са готови за размножаване. Чифтосването на домашни зайци у дома за начинаещи предвижда животните да са достигнали пубертета по това време. Мъжкият е готов за размножаване едва след втората линеене.

Опитните собственици препоръчват цикълът на чифтосване да бъде съставен по такъв начин, че да не падат повече от 3-4 чифтосвания върху една женска годишно. В противен случай тялото й е силно изтощено, плодовитостта спада значително с времето.

Внимание! Не можете да се случи с животни по-рано от 6-месечна възраст, защото до този момент тялото им все още расте и се развива.

Експертите не препоръчват извършването на процеса на чифтосване по време на линеене, тъй като тялото на зайците не е в най-доброто състояние за зачеване на потомство.

Ден след раждането женската е готова за повторно оплождане.

Как да различим заек от заек

Дори неопитни фермери знаят как се размножават домашните зайци. Как да различим женската от мъжката трябва да бъде изяснено по-подробно. В крайна сметка процедурата за определяне на пола е важна не само за размножаването, но и за да можете безопасно да отглеждате домашните си любимци.Ако индивидите от различен пол не бъдат незабавно разделени в отделни клетки, тогава мъжките могат да организират сериозни битки за зайци и да се нараняват.

При мъжките зайци външните полови органи са ясно видими. Въпреки това ще бъде възможно да се определят не по-рано от месец след раждането. В допълнение, при мъжете тестисите се спускат в скротума едва на възраст от 3 месеца; при силна страх те могат да бъдат изтеглени обратно в коремната кухина.

Внимание! Ако фермер придобие чистокръвен млад заек за по-нататъшно размножаване, трябва незабавно да получите заключение на ветеринарен лекар за липсата на патологии на репродуктивната система.

Половото съзряване на домашните зайци настъпва достатъчно рано. По това време вече е необходимо да се определи пола на малките и да се разпредели по отделни клетки. Зайците се обръщат по гръб и кожата се притиска внимателно към ануса с пръсти. При жените примка става видима, при мъжете на повърхността излиза пенис, подобен по форма на конус.

Особености при избора на партньори

Половата зрялост на домашните зайци все още не е решаващ фактор за чифтосването и размножаването от тях. Към този въпрос трябва да се подходи по-внимателно. Здраво поколение не може да се получи от близки роднини, така че за племето са останали само зайци от различни родителски линии. За лица, които се планира да бъдат отглеждани за получаване на потомство, се препоръчва да се запишат следните данни: дата на раждане; прякор; порода родители; дата на чифтосване; дата на окрол; броят на зайците, които не са оцелели в котилото.

Зайците се отглеждат само от най-добрите индивиди. При развъждането е важно и двамата партньори да отговарят на породните стандарти. Изрязването ще даде само безпороден млад растеж. По време на чифтосването масата на зайците трябва да бъде около 3 кг, ако при женски той надвишава този показател, тогава ще бъде по-трудно да забременее. И двете животни, преди да започнат полов акт, трябва да бъдат изследвани за наличие на заболявания.

Развъждане на зайци

В допълнение към всичко това, зайците, избрани за разплод, трябва да се отличават с добра плодовитост, сексуална активност и родителски инстинкт.

Как да подготвим животните

Много собственици на ферми са виждали как домашните зайци се чифтосват, така че те могат уверено да препоръчат да се осигури клетката за периода на чифтосване, да се отстранят всички чужди и остри предмети. Животните могат да тичат много бързо и да правят маневри в ограничена зона, така че всяко препятствие или опасен предмет провокира нараняване.

Седмица преди това, когато домашните зайци започват да се чифтосват, те се прехвърлят на специална диета с високо съдържание на витамини и минерали. Добрата диета компенсира бъдещите загуби на тялото на животното за раждане и хранене на потомство. През зимата е препоръчително да инсталирате лампи и по този начин да увеличите продължителността на светлинните часове.

Технологии за чифтосване

Кой е правилният начин за отглеждане на домашни зайци, за да се получат здрави потомци? През лятото те избират рано сутрин или вечер за чифтосване, през зимата в средата на деня. Женската се поставя в клетката с мъжкия.

Внимание! На опитен мъж се дава млад заек, а на млад заек е опитна възрастна жена.

Ако животното е на лов, то веднага с желание ще приеме мъжкия при себе си. Чифтосването продължава няколко секунди. След еякулация заекът има склонност да скърца и пада настрани, в това няма нищо лошо. Контролното чифтосване се извършва 5 дни по-късно. При тази процедура обаче има известен риск. Ако по време на предишното чифтосване зачеването е било възможно само в един от роговете на матката, тогава може да настъпи повторното оплождане, от което зайците почти нямат шанс за оцеляване.

Време за оплождане

Женските зайци могат да забременеят на възраст от 4 месеца; при мъжете пубертетът настъпва малко по-късно.При първите признаци на сексуален лов при заек може да се позволи да се приближи до полово зрял мъж. За първи път женските се чифтосват, след като животното прекара първата линеене. Мъжките могат да се размножават само след втората линеене. За да бъде потомството здраво, качеството му е на високо стоково ниво, опитни собственици препоръчват да се извърши първото чифтосване на възраст от шест месеца. Преди това заекът още не се е оформил и не е готов за допълнителни натоварвания върху тялото си.

След 1-3 дни след чифтосването женската може да развие нова готовност за чифтосване. Ловният период продължава до 5 дни. Смята се, че зимата забавя малко процесите на полова активност на зайците, така че може да има някои отклонения от посочените дати.

Внимание! Ако женските трябва да бъдат поставени в клетки през студения сезон, тогава трябва да се направи изолация на клетките. Ако отглеждането на животни се извършва в специални ями, тогава е необходимо да се осигури индивидуална защита на заека и бъдещите потомци.

Ако заекът не позволява на заека

Не всички разбират защо полово зрял заек не допуска заека. Женската е склонна към агресия, в този случай се препоръчва да я засадите незабавно. Повторното чифтосване се извършва сутрин или вечер на следващия ден. Ако реципрочността не последва, тогава ще трябва да изберете друг партньор. Понякога фоновите шумове пречат на чифтосването на зайци. Те не могат да се концентрират, затова се държат предпазливо, малко уплашени. Ето защо отглеждането на домашни зайци трябва да се извършва в спокойна обстановка.

Как да определите бременността

Ако собственикът е решил да чифтосва зайците си, тогава е добре да се научите как да определите плодовитостта на женските, за да знаете надеждно кога може да се появи потомството. Най-бързият начин е, няколко седмици след чифтосването, да поставите заека с глава към вас, като хванете холката с едната си ръка, а с другата внимателно опипате долната част на корема. Оплодената матка през този период е овално уплътнение, разположено близо до таза.

Как да определите бременността

Поведението на бременната жена в клетката става спокойно, апетитът на животното се подобрява. Заекът няма да позволи да се възстанови и да се покрие по време на контролното чифтосване. Тя се отнася с голяма предпазливост към собственика. Колко дълго ще продължи периодът на раждане на потомство, зависи значително от броя на зайците в утробата. Средният срок е 1 месец, но колкото повече бебета се раждат, толкова по-кратък е периодът на бременност.

Преди да се появят малките, по-добре е да държите заешката къща възможно най-тиха. В никакъв случай не трябва да се допуска течение или увеличаване на влажността. Заекът ще се нуждае от засилено хранене със съдържание на сочни фуражи. Постоянно трябва да има вода в клетката.

Развъждането на домашни зайци е много вълнуващо и полезно. Дори малка ферма може да осигури на семейство диетично месо и козина, а печалба се реализира от продажбата на млади животни или трупове. Особено собствениците на хазарт не поставят като крайна цел само развъждането, те правят експерименти, кръстосват зайците си и дори отглеждат нови породи.

Животните обаче трябва да се кръстосват умело и внимателно, след като преди това са преминали теоретично обучение. В противен случай можете да се разболеете от млади животни с нежелан набор от генетични признаци, което по-късно се оказва нежизнеспособно. Възрастта, на която младите зайци могат да се чифтосват, беше обсъдена в тази статия. Лесно е да се изчисли, че за една година малка ферма за зайци може да бъде отгледана от двойка възрастни, така че е изгодно да се отглеждат ушни домашни любимци.