Зайците са доста взискателни животни. Храната трябва да бъде висококачествена и разнообразна. Поради специфичната структура на стомашно-чревния тракт, фуражите за животни изискват както мека, така и твърда храна. Заекът трябва да яде кореноплодни растения и техните върхове, зърнени култури, царевица и бобови растения, прясна трева, сено и клони на дървета.

В естественото си местообитание гризачите независимо регулират диетата си. В условия на плен заекът е отговорен за това. От каква храна той ще храни своите отделения, зависи тяхното здраве, растеж, размножаване и в крайна сметка качеството на заешкото месо и печалбата.

Има много публикации за меки, сочни фуражи, производство на сено. Тази статия ще се фокусира върху този вид фуражи, благодарение на които фермерът може значително да спести пари, тъй като тази храна не е необходимо да се купува. Достатъчно е само да отделите част от времето си, да положите малко усилия и зайците ще бъдат снабдени с него за цялата година. Става въпрос за клони на дървета.

Храната трябва да бъде висококачествена и разнообразна

Клонове в диетата на зайци

Младите клони и кората на дърветата са жизненоважни в диетата на зайците. Факт е, че храната в стомашно-чревния тракт на тези животни не се насърчава чрез мускулни контракции, а просто се изтласква от нова порция храна. Ето защо зайците се хранят 10-12 пъти на ден. Стомасите и много дългите им черва са практически лишени от мускулна тъкан. Следователно, за да може фуражът да се смила, е необходима твърда храна, която са клони на дървета и кора.

Важно!Храненето на вашия заек само с меки храни ще доведе до застой на храната в хранопровода, диария, подуване на корема и заболяване като метеоризъм, което може да доведе до смъртта на животното.

Освен това младите дървесни издънки са богати на микроелементи и витамини, от които зайците се нуждаят за нормален растеж и развитие. Освен това до пролетта-лятото (и точно по това време на годината е най-добре да се събират клони) всички миналогодишни корени и зърнени култури значително губят витаминните си запаси. А прясна млада клонка с прясно разцъфнали листа е най-доброто средство за недостиг на витамини.

Млади издънки на дървета

Ползи от фуражните отрасли от икономическа гледна точка

Фермер, който няма големи парцели земя за отглеждане на кореноплодни култури и фураж, трябва да купи всичко това. А тези, които могат да си позволят да отделят няколко хектара земя за отглеждане на фураж за заешка ферма, също трябва да харчат пари за семена, гориво за машини и други подобни. И няма какво да се каже за частна ферма за домакинства - такъв животновъд често няма дори възможност да закупи фураж на едро. Няма място за съхранение и няма средства за закупуване на насипни фуражи.

Храненето на клонове за зайци няма да струва на животновъда нищо, с изключение на времето и усилията. Например, акациеви, кленови или брезови метли за зайци могат да се режат в близкия горски пояс. Можете да отидете в съседна ферма, където има овощна градина, която се реже всяка година. Ако мащабът на заешката ферма не е индустриален по своята същност, но просто на личния парцел има няколко клетки със зайци, дърветата, които растат близо до къщата, може да са достатъчни.

И още едно малко, но много полезно качество на фураж за клонки. Факт е, че предните зъби на заек растат през целия си живот. Той просто трябва да гризе нещо, за да смила резците. Ако в клетката няма нищо подходящо, тогава гризачът се хваща за дървените части на клетката и понякога започва да гризе хранилки и поилки, дори ако са метални. Наличието на храна за клони в заека ще ви позволи да запазите неговия дом и оборудване непокътнати. Той ще бъде зает да гризе клони.

Храна за клонове

Какви клонове могат да се дават на зайци

Най-ценни по отношение на витаминния компонент се считат за клони на ябълково дърво и гроздови издънки. Между другото, дивите зайци и зайци, превръщайки своите набези в домакински парцели, първо изгризват тези растения. Ловците забелязаха, че в близост до ябълкова градина или лозе винаги има много повече зайци, отколкото на други места за лов. На заека могат да се дават както клони, така и плодове.

Продължавайки списъка с широколистни дървета, какви клони могат да се дават на зайци и какво ще ядат с удоволствие и полза, може да се отбележи:

 • акация;
 • круша (можете да давате както клони, така и плодове);
 • Орех;
 • дъб;
 • клен;
 • леска;
 • елша;
 • топола;
 • черница;
 • пепел.

Изрежете клони от плодни храсти

Също така, на ушите, особено на малките зайци, може да се даде отрязани клони от плодови храсти като деликатес, след като преди това ги е изчистил от плодове:

 • глог;
 • цариградско грозде;
 • малини;
 • irgu;
 • касис;
 • боровинки.

Клонове на дървета да се дават с ограничение

Има някои дървета, чиито клони трябва да се дават в ограничени количества. Някои от тях могат да навредят на зайците, други имат лечебни свойства. Но, както знаете, предозирането на лекарства не води до добро. По-долу е даден списък кои клони на дървета могат да се дават ограничено на зайци:

 • Кестен и планинска пепел. Рядко можете да дадете малко. Ако има други емисии, по-добре е да ги изключите.
 • Брезата е диуретик. Препоръчва се да се дават клончета от бреза, ако заекът има нарушения на пикочните пътища.
 • Липата може да се храни във всякакво количество, няма ограничения, освен това помага при цистит.
 • Уилоу. Съдържанието на салицилова киселина в върбовите клони може да се използва като болкоуспокояващо средство.
 • Aspen не се дава като основна храна, а се използва само като антимикробно средство.
 • Кипарисът и туята са силно токсични продукти, които могат да се дават на зайци само като лек за възпаление на дихателните пътища.
 • Хвойна. В никакъв случай не трябва да давате плодове, които са отровни. Можете да давате клонове.

През зимата можете да дадете клони, отрязани през есента. Разбира се, те няма да са толкова богати на микроелементи, колкото летните издънки, но все пак по-добри от миналогодишното сено.

Боровите клонки са любимо лечение на зайци

Дори и с голям апетит, зайците гризат клоните на иглолистните дървета: смърч, бор, ела, лиственица. Между другото, етеричните масла, съдържащи се в иглите, имат благоприятен ефект върху дихателните пътища на зайците.

Забележка!Трябва да режете клони от иглолистни дървета само през зимата! През пролетта в иглите има горчив сок и зайците отказват такава храна.

Кои клони на дървета не трябва да се хранят

В допълнение към горните храни, които са годни за консумация (някои дори лечебни) или ограничени за консумация, има дървета, чиито клони са противопоказани при зайци. Сокът от тези дървета е отровен и яденето на такава храна може да доведе до тъжни последици.

Всички експерти единодушно твърдят, че клоните на костилковите овощни дървета съдържат циановодородна киселина. Например, при черешите това вещество отсъства не само в кората, но дори и в плодовата кост. Но това не означава, че черешовите клонки са безвредни за тялото на животното. Факт е, че когато заекът изяде череша, по-точно нейната клонка, в тялото й влиза голямо количество танини и стягащи вещества, които могат да навредят на животното.Следователно черешовите клони не трябва да се дават на зайци.

Много собственици на декоративни зайци ги свързват с хамстери, морски свинчета, играчки, като цяло с всичко, но не и със зайци. И те са точно зайци, със същата хранителна система, със същите изисквания за поддръжка като тези, съдържащи се в клетките във фермите. И ако това се вземе предвид, тогава отговорът на въпроса дали е възможно декоративните зайци да имат череши ще бъде очевиден.

Декоративен заек

Така че, освен череши и череши, е забранено да се хранят зайците с клони на следните дървета и храсти:

 • кайсия;
 • праскова;
 • сливи;
 • черешови сливи;
 • бъз;
 • вълчи ягоди;
 • люляк;
 • птичи череши.

Горните костилкови овощни дървета наистина съдържат циановодородна киселина (поради тази причина, между другото, не се препоръчва дълго време да се съхранява плодово сладко), а останалите просто съдържат отрова в сока си. Това, което мирише на човек, може да се окаже смъртоносна отрова за животно. И дори един клон от люляк може да навреди на здравето на заека. И ако заекът, който се храни, яде отровна издънка, тогава зайците ще получат част от отровата чрез млякото.

Как правилно да събираме метли

Препоръчително е да се започне събирането на фураж за зимата в края на май - юни (за юг). В северните райони тези срокове се отлагат с около месец. Смята се, че по това време листът е бил напълно напълнен и укрепен, като в същото време не е имал време да натрупва върху себе си всякакви прах, мръсотия и вредни вещества. Събирането започва, като се ръководи от следните правила:

 • Трябва да отрежете клонове далеч от магистрали и промишлени предприятия, в така наречените екологично чисти райони.
 • Не вземайте сухи и изгнили клони.
 • Трябва да се опитате да избягвате дебели, възлести клони. По-добре да се вземат млади издънки
 • Препоръчително е да се обърне внимание на броя на листата: колкото повече има, толкова по-питателна ще бъде фуража. В този случай акацията има големи предимства за зайците.

Събиране на метли за зайци

Когато издънките се съберат и леко изсъхнат, можете да започнете да ги връзвате. По-добре е размерът на метлите за зайци да бъде не много голям и не много дебел, така че да не заема цялото свободно пространство на клетката. За да разберете какъв размер метли да приготвите за зайци, е достатъчно да си представите баня.

По-добре е да завържете метли с метална тел. С негова помощ ще бъде възможно сигурно да се фиксират снопове клони за съхранение, както и по време на хранене. Тел, прикрепен към горната част на клетката, ще попречи на зайците да дърпат клони по цялата зона за разходка.

Забележка! Съхранявайте тази храна на сухо, проветриво място. Таванското пространство е подходящо за тези цели. Процесът на сглобяване, сушене и съхранение е идентичен.

Разбира се, за зайците ще бъде по-полезно, ако през лятото-есента им се хранят пролетните метли, докато храната все още не е много стара. Можете да режете метли през есента, въпреки че количеството микроелементи в клоните ще бъде много по-малко. Но тази храна няма да бъде по-лоша от сеното.

Фермер, който желае успешно да отглежда зайци, трябва ясно да знае с какво да храни ушите и да разбере, че монотонната храна за храносмилателната система на зайците може да бъде разрушителна. За да разнообрази диетата, животновъдът трябва да знае кои клони да отреже за отделението през лятото, кои клони иглолистни дървета могат да се дават на зайци през зимата и кои дървета е най-добре да стоят далеч.