Клането на заек за месо е една от най-трудните задачи дори за опитни фермери. Необходимо е не само да убиете животното възможно най-безболезнено, но и да не повредите ценната кожа. За да направите това, трябва да знаете няколко тайни, както и да притежавате определени умения. Умението идва с опит. Основното нещо е да не се страхувате от тази процедура и да действате уверено, следвайки всички инструкции.

Подготовка за клане: възраст за клане

От една страна, месото на стари зайци не е много вкусно, но от друга страна, ако убиете твърде младо животно, ще има малко месо. Ето защо е много важно да се знае кога е подходящият момент за клане. Трябва да се има предвид, че този период може да се измести, например, поради болест по животните. По правило много млади зайци не се колят, тъй като това е нерентабилно. Разбира се, кърменето и чакащите зайци не подлежат на клане (освен ако, разбира се, те не са болни от опасна неразрешима инфекция, която застрашава целия добитък). Ако болестта бързо се разпространява сред животните, не трябва да има време за клане.

Подготовка за клане

Забележка! Възрастта, на която се колят зайци, зависи от степента им на наддаване на тегло. Ако животните бързо напълняват, обичайното време може да се направи малко по-рано. И обратно, ако животните бавно наддават на тегло, няма нужда да бързате.

Колко дълго заекът расте преди клането, зависи от породата. Малките и джуджета породи наддават по-бързо от големите.

По отношение на възрастта, подходяща за клане, трябва да се има предвид и следното:

 • Ако зайци са родени през зимата, клането може да се извърши, когато те вече са на 4-5 месеца.
 • Животните, родени през лятото, са готови за клане около ноември, когато процесът на линене завърши.
 • Ако животните са били ваксинирани (например срещу бяс), клането ще трябва да изчака около месец, в противен случай месото може да се зарази с бактериите на болестта, от която е извършена ваксинацията.
 • Няма смисъл да се убиват животни, които все още не са 1,5 кг.

Забележка! Трябва да се има предвид и общото здравословно състояние на животните.

Кланически и месарски инструменти

За убийството и правилното клане са необходими специални инструменти. Тези джаджи могат да бъдат закупени в магазините на фермерите или направени у дома със собствените ви ръце. Основното нещо е да го направите удобен за рязане или убождане. За това всички остриета и върхове трябва да бъдат добре заточени. Всички действия на животновъда трябва да бъдат бързи. Можете да закупите инструменти не само от местно, но и от чуждестранно производство, в този случай думата "заек" ще бъде изписана на опаковката с оборудването. Обикновено индустриалните инструменти са придружени от подробни инструкции, които ви казват как да изрежете заек с помощта на конкретно устройство.

За да може лесно да се справи със заека и да не му достави смъртни мъки, фермерът ще трябва:

 • Специален дистанционер. Върху него трупът е окачен с главата надолу, така че да е удобно да се одира.
 • Пръчка от дърво, кръгла и плътна по структура. Те бият животното по главата с тази пръчка, за да убият без кръв. Но трябва да биете точно и силно, в противен случай животното няма да умре дълго време.
 • Остър нож, който се използва от професионални готвачи в ресторанти за рязане на месо и риба. Ножиците на същия готвач също ще работят.
 • Пластмасова или желязна кофа. Поставя се под трупа, така че кръвта да не тече по земята.
 • Пластмасова или емайлирана купа, в която да поставите вътрешностите.

Всичко това трябва да бъде подготвено предварително, така че целият процес да не отнема много време.

Заек за клане и месарски инструменти

Подготовка на развъдчика за процедурата по умъртвяване

Преди да заколи заек, фермерът не трябва да бъде нервен и притеснен, защото се нуждае от яснота и отстраняване на грешки в движенията. Един грешен ход - и трупът, заедно с козината, ще бъде разглезен и заекът ще страда дълго време. Ако клането на зайци предизвиква страх, по-добре е да поканите опитен животновъд, който лесно може да се справи със задачата за броени минути.

За да се подготвите правилно за събитието, трябва да имате предвид и следното:

 • В деня преди клането животните не се хранят, така че по време на смъртта да нямат изпражнения в червата си.
 • Ако животните изглеждат болни, трябва да бъде поканен ветеринарен лекар за диагностика. Месото на животни, страдащи от някои инфекции, е строго забранено да се яде, защото е опасно за човешкото здраве.
 • Преди да намушкате заек, трябва да се уверите, че наблизо няма деца;
 • По време на клането също е невъзможно кучетата да са наблизо. Гледката на кръв може да събуди инстинкта на ловеца в тях и поведението на животното ще стане неконтролируемо.

Забележка! По-добре е да носите тъмни дрехи, кръвта не е толкова забележима по него.

Методи за убиване на животно

Трябва да убивате по такъв начин, че по-късно да няма затруднения в процеса на одиране. Убиването на по-малко животно не винаги е по-лесно от убиването на голям заек. Случва се малко животно да бъде забито в ъгъла на заека, откъдето е доста трудно да го извадите. В тази връзка е по-лесно да се хване голямо животно.

Също така, преди да убивате зайци, веднага подгответе всичко необходимо за изрязване и одиране.

Най-популярните методи за убийство са:

 • Безкръвно убийство чрез удряне на главата с пръчка.
 • Вратът на заека е сгънат като пиле или патица.
 • Можете да използвате специална индустриална пиърсинг спринцовка.
 • Можете също да разрежете артерията с остър нож и да изчакате цялата кръв да изтече от трупа.

Важно! Най-лесният и хуманен метод е първият вариант.

Методи за убиване на животно

Одиране на труп от животни

Истинският фермер трябва да знае не само как да заколи заек у дома, но и как правилно да отдели трупа от кожата. При правилна кожа както заешката козина, така и трупът ще изглеждат привлекателни. Това е особено важно за тези, които продават заешки продукти като кожи и нарязано заешко месо. Одирането е най-важният етап при първичната обработка на мъртвите трупове.

Преди да одрите заек, трябва да се уверите, че животното вече е напълно мъртво; когато неопитен земеделски производител поеме убийството, животното често умира в болезнени конвулсии и контракциите на сърцето и мускулите продължават доста дълго време.

Одирането е както следва:

 1. Трупът се поставя върху дистанционера вертикално с главата надолу.
 2. На кожата се прави разрез.
 3. Кожата се отстранява с "чорап".
 4. Опашката и ушите се отрязват.

Важно! Можете да започнете да обелвате само след като цялата кръв е напуснала животното.

Рязане на труп

След като разклате трупа, е необходимо да го разделите на части: за готвене (пържене, задушаване, готвене) в близко бъдеще и за подготовка за бъдеща употреба. Препоръчително е да заколите заека възможно най-рано, така че да не е минало много време от момента на убиването. Преди да заколите зайци, би било добре грубо да изчислите общото тегло на месото, което ще получите, за да знаете как да го разпределите.

Преди да заколите заек, трябва да запретнете ръкави, така че да не пречат на работния процес и да не цапате дрехите си.

Изсичането на обелен труп може да се извърши по същия начин като пилето или други трупове на птици. Заешкото месо се съхранява добре във фризера от доста време.Можете също да приготвите консервирано заешко месо, като използвате домашния си автоклав.

Рязане на труп

Какво да правим с кожите и къде да ги поставим

Трябва да помислите не само за това как да убиете заека, но и за това как да се справите с кожата. Кожите на убити животни могат да бъдат предадени на специални организации, които купуват този вид продукти от фермери. Обикновено в тези компании кожите масово се купуват за по-нататъшна обработка на доста ниски цени. Можете да направите кожи сами, но за това къщата трябва да разполага с цялото необходимо оборудване.

Забележка! Кожухар у дома е постоянна неприятна миризма и риск от алергии при деца и възрастни. Заешките кожи, особено ако животното е с неправилна кожа, могат да запазят лоша миризма за дълго време. Освен това напоследък заешките продукти не са толкова популярни, колкото дрехите от изкуствена кожа. Поради това е най-добре да сключите договор с частен търговец, който се занимава с производството на изделия от кожа, и да му продадете кожите.

Кожата се обработва по следния начин:

 1. Окачен във вертикално положение.
 2. Премахва следи от мускули и мазнини от повърхността.
 3. За съхранение кожата се изтегля върху специално устройство от две летви с мост в средата.
 4. Приберете на място, което е добре проветриво.

По време на обработката не огъвайте краищата на кожата, в противен случай тя ще стане неизползваема.

При клането на зайци и тяхното изрязване най-важното е точността и прецизността. Тогава животното ще умре, без да страда, ценната кожа ще запази своето представяне и трупът ще изглежда възможно най-привлекателен за потенциален потребител. Ако имате някакви затруднения, трябва да се консултирате с опитни животновъди.