Най-често срещаните въпроси за начинаещите животновъди са как да определят пола на заек от декоративни и търговски породи и на каква възраст може да се направи, какви признаци ще помогнат да се разграничи заек от заек, ако не са достигнали зряла възраст. Следователно статията ще обсъди особеностите в поведението на различните полове, така че всичко да стане ясно.

На каква възраст можете да кажете пола на зайците?

За успешното търговско отглеждане на животни е важно селекционерът да се научи как самостоятелно да определя пола на тревопасното животно. Правилно може да се определи само след като животното достигне 2-месечна възраст. В по-ранен период гениталиите на ушастите изглеждат почти идентични. Опитните животновъди могат да определят дали заек принадлежи към един или друг пол с вероятност 80% за 14-16 дни след раждането, но тази прогноза е ненадеждна и може да повлияе отрицателно на формирането на добитъка. Също така е невъзможно точно да се разбере полът на животно от снимка.

Заек

В редки случаи купуването и продажбата на зайци е възможно на възраст от един месец. Недобросъвестните продавачи често не разбират сами животновъдството, поради което наричат ​​пола на тревопасните произволно. В някои страни е въведена забрана за продажба на млади животни в такъв ранен период и признаването на пола се счита за неподходящо. Освен това животните все още не притежават достатъчно силен имунитет поради ранното отбиване от майка си. Най-добре е да си купите ушаста, когато е на 2-4 месеца. На тази възраст можете точно да определите пола му. Също така по това време нервната и храносмилателната система на животното са били напълно оформени.

Зайците достигат полова зрялост на 3-месечна възраст, което е крайният срок за разпознаване на пола на домашния любимец. За селекционера е важно да контролира изцяло процеса на чифтосване, в противен случай безразборният полов акт ще доведе до появата на слабо потомство. Освен това, инбридингът влияе негативно върху гениталиите на животните, например, мъжкият развива по-силно естествен инстинкт, което го прави по-агресивен към други зайци.

Забележка! Опитните животновъди препоръчват да се настаняват зайци, започвайки от 1,5 месечна възраст.

Как да различим заек от заек в ранна детска възраст

Развъдчиците не препоръчват започване на идентификация на пола на бебета зайци преди 30-дневна възраст. Възможно е да се разпознае пола по основните признаци - гениталиите. Начинът за разграничаване на младите животни от 2 седмици до един месец е неточен, тъй като репродуктивната система на зайците изглежда еднакво. В някои случаи идентифицирането на млади животни може да е подходящо. Необходимо е внимателно да се изследват гениталиите на заека, но е важно да се направи така, че да не го изплаши. За да видите по-добре половите различия на малките домашни любимци, можете да използвате лупа.

Когато го изследвате, е важно да бъдете внимателни, тъй като крехкото животно е много податливо на стрес. Трябва внимателно да погалите домашния любимец, а по-късно да го обърнете по гръб и внимателно да дръпнете назад кожата му, като натиснете с показалеца си в областта на жреците, палецът трябва да е на стомаха.

При зайчетата на момичетата репродуктивният орган прилича на цепка, която се стеснява към опашката. Ако не виждате добре гениталиите, можете да измерите разстоянието между дупката и дупето.При зайците е 2 мм. При мъжете гениталиите са с кръгла форма, като разстоянието между пениса и ануса варира от 2 до 5 mm.

Зайци

Когато ушатите навършат 3 месеца, става по-лесно да разпознаят пола си. По това време гениталиите са достатъчно развити, за да се различават по първични характеристики. С порастването полът на домашния любимец става по-очевиден, така че е невъзможно да се объркат мъжките и женските.

Различия между половете при възрастни зайци

Дори начинаещ животновъд ще може да идентифицира жена или мъж в шестмесечно лице.

Как да проверя:

  • предварително захранване;
  • поставете ушания на колене, успокойте и погладете;
  • вземете за шийката на врата, сложете по гръб с главата нагоре;
  • като държите домашния любимец с една ръка, внимателно избутайте козината в областта на гениталиите.

Важно е да запомните, че тревопасните имат силни задни крайници, така че ще ритат, когато им е неудобно. Опитвайки се да се освободи, животното може да започне да хапе и да се драска, така че начинаещ животновъд трябва да използва помощта на втори човек, който може да държи домашния любимец по време на всички манипулации.

Калифорнийски заек

Репродуктивната система на мъжете и жените има редица различия. Как да различим заек от зайче? Женските гениталии наподобяват примка и малка увула, които се поставят близо до ануса. Цветът на органа при зайците е светло розов, при възрастните е тъмно розов. Отстрани гениталиите придобиват триъгълна форма с цепка, която се стеснява към дупето. Репродуктивните органи на момчетата са под формата на цилиндър с кръгъл отвор и са разположени на известно разстояние от ануса. Пенисът при младите животни е с млечен цвят, с възрастта той се превръща в по-розов и изглежда подут. Животновъдите сравняват външния вид на заешкия пенис с куршум.

Характерен признак на заека да достигне пубертета са тестисите, които се усещат при преглед. Колкото по-старо е животното, толкова повече потъват, но поради страх младият заек може инстинктивно да ги привлече. Тестисите приличат на две малки подутини, те не са покрити с косми и са ясно видими. Тази особеност често води до паника сред начинаещите зайци, които бъркат гениталиите с развитието на болестта. В редки случаи момчетата може да нямат тестиси. Това често се дължи на аномалия, мутация или нараняване.

Зайци

Вторични сексуални характеристики на тревопасните:

  • вълна;
  • пропорции на тялото;
  • структурата на черепа;
  • скелетна система;
  • млечни жлези.

Как да различим мъжките от женските зайци визуално, без да изследваме гениталиите? Тялото на женските има гладки очертания, обемна крупа, а присъствието на зърната, преминаващи в два реда по корема, също е характерно. Козината на заека е по-плътна и мека от тази на момчетата. Тялото на зайците се отличава със специална сила: задните крайници са по-мощни и по-широки, а крупата е по-малка от тази на момичетата. Главата на животното е по-масивна, а тялото е заоблено. Опитните животновъди са в състояние да определят пола на възрастен само по външния си вид, без внимателно да изследват репродуктивните органи.

Определяне на пола чрез поведение

Тревопасните животни са много игриви и забавни животни. Начинаещите животновъди могат да открият, че зайци, които скачат един на друг, показват чифтосване. Това поведение обаче е типично за женските, които могат да започнат да имитират процеса във възбудено състояние. Също така, по този начин зайците често показват своето превъзходство, скачайки върху по-слаби индивиди. Мъжките също могат да скачат един на друг по време на игри, както и по време на битки със зайци.

Зайци

Как да разберете пола на заек по поведението му Поведението на мъжете има свои собствени характеристики, свързани с етикета на териториите. Тялото на зайците има специални мастни жлези, които произвеждат специфична тайна. По-специално, заекът уринира произволно и пръсканата от него урина има остра, неприятна миризма. Също така домашните любимци често започват да се търкат по стените на клетката и хранилките, за да оставят миризмата си върху тях.Младите индивиди са особено активни и надути, така че могат да организират битки помежду си. Можете да идентифицирате мъжки скандал по повреда на козината. Тези зайци губят стойността на козината си, но могат да бъдат използвани като силен разплод.

Важно! Зайците се отличават с по-балансирано и спокойно поведение. За тях активността е характерна само през периода на сексуална активност. Те често обичат да оборудват дом по свой вкус, могат постоянно да преместват предмети, като ги подреждат по своя прищявка.

Женските също могат да копаят дупки или да изграждат удобни подслони за потомство. Не се притеснявайте, ако заекът се сгуши в ъгъла няколко дни и откаже да яде, тъй като това е съвсем нормално поведение на женските. Бременните индивиди понякога могат да започнат да издърпват косата си по корема, като я използват за облицоване на дъното на клетката. По този начин те оборудват жилището за зайци.

Важно! Въпреки мирния си характер, женските могат да започнат да се бият помежду си за най-пресната храна и най-доброто място. Обикновено подобни схватки завършват, без да причиняват щети, така че следите върху козината не показват, че индивидът е от женски пол.

Как да определим пола на декоративен и джудже заек

За собственика на декоративен заек е важно да разпознае пола на домашния любимец възможно най-рано, за да го кастрира. Тази процедура е необходима поради факта, че с възрастта ушите на ушите стават агресивни, те атакуват не само други домашни любимци, но и собственика. Също така урината на възрастни нестерилизирани мъже придобива остра неприятна миризма и те започват да маркират територията с урината си. Тази характеристика е характерна не само за търговските породи, но и за декоративните и джуджетата. Домашни любимци, които не са ограничени в движение, маркират абсолютно всичко, така че къщата на животновъда може да получи неприятна миризма. Кастрацията се препоръчва на 4-месечна възраст.

Забележка! Също така е важно да разграничите момче от момиче навреме, когато уреждате домашни любимци. Не можете да поставяте индивиди от един и същи пол в клетка, тъй като има голяма вероятност домашните любимци да започнат да разберат кой от тях е по-важен.

Можете да изпреварвате пола на домашния любимец по време на покупката. Гениталиите на декоративните породи не се различават от гениталиите на обикновените породи. Методът за изследване на домашните любимци също остава непроменен - ​​животното се притиска към твърда повърхност, обръщайки краката си нагоре. Единственото условие е органите на зайците джудже да са много малки, така че при изследването е важно да използвате лупа, за да не ги повредите случайно. Декоративните ушасти са много деликатни, така че грубите, несръчни докосвания могат да завършат с нараняване за тях.

Важно! За точно разпознаване можете да използвате помощта на квалифициран дилър. Ако не можете да погледнете гениталиите на козината, можете да измерите разстоянието от тях до ануса. При момчетата този показател не надвишава 4 мм, а при момичетата е наполовина по-малък. Ако животното е на повече от 3 месеца, мъжкият може да се различи по увисналите тестиси.

Добрият животновъден бизнес силно зависи от правилното разпределение на половете. Следователно, важна манипулация при закупуване или изследване на зайци е определянето на пола им. Те могат да се извършват съгласно стандартната схема, но опитните животновъди имат редица свои собствени начини как да различат заек от заек. Важно е да се вземе предвид възрастта на домашния любимец при изследване, тъй като при младите индивиди основните сексуални характеристики все още са зле оформени, така че може да бъде много трудно да се разграничат. Често определянето на пола при зайците се основава на формата на дупката и разстоянието между гениталиите и ануса. С възрастта разликата в пола става все по-очевидна. Можете също така да разберете пола на животно по вторични полови характеристики и поведение, но това не са точни методи, поради което те не са подходящи за начинаещи зайци.