Почвата е горният слой на почвената обвивка (педосфера) на нашата планета, която съдържа смес от органични и други вещества, необходими за поддържането на съществуването на животински организми. Той задържа и филтрира водата. Това е пълноценна среда с живи организми, живеещи в нея. Най-важното свойство на почвата е нейното плодородие.

Значението на почвата за отглеждане на растения

Наличието на подходящ субстрат е едно от основните условия за нормалното развитие на повечето лилии. Състои се от следните слоеве:

  • овлажнен - ​​много тънък слой с голям брой организми;
  • хумус - организмите, живеещи в него, преработват органични и растителни остатъци. Получените минерални компоненти са хранителна среда за корените на растенията;
  • минерален слой - съдържа малко живи организми, но невероятно количество минерали;
  • родителската скала е слой, подложен на постепенно измиване и изветряне.

Органичната част е хумус или хумус, както и тяхната фауна. Хумифицирането е процес на разлагане на органични вещества. Степента на плодовитост зависи от количеството хумус. Влагата на почвата е един вид регулатор на температурата.

Забележка!По-навлажнената почва се загрява и охлажда по-бавно. Почвеният въздух, който съдържа много въглероден диоксид, осигурява дишането на организмите, както и на растенията, чрез кореновата система.

Каква почва обичат лилиите

Структурата на земята зависи от:

  • дейност на почвената фауна;
  • образуването на капилярна система, с помощта на която водата от долните слоеве се втурва нагоре;
  • въздухопропускливост и топлообмен.

Глинестите почви се характеризират с различни застояли явления, лоша въздухо- и водопропускливост. Пясъчните бързо абсорбират водата, но не я задържат. Оставя заедно с разтворените в него минерали и хранителни вещества. Лилиите в този случай страдат много, такива почви не са подходящи за тях.

Защо земята е важна за лилиите

Лилиите са многогодишни треви с подземен израстък под формата на луковица, с месести долни листа с розови или жълтеникави нюанси. Тяхното развитие силно зависи от вида на почвата, така че преди да засадите тези растения в градината, трябва да разберете какъв вид почвени лилии харесват - кисели или алкални. Сортовете могат да бъдат разделени на две групи според реакцията им на наличието на вар в почвата. В зависимост от сорта и вида можете лесно да определите коя почва е необходима за градинските лилии: кисела или алкална.

Изборът на почва за засаждане

Почвата за лилии в градината трябва да наподобява по своя състав плодородна почва с дебел слой хумус, тъй като това цвете обикновено се нарича горски растения. Ето защо, през лятната вила, заделена за засаждане на лилии, почвата трябва да бъде с добра структура - дренирана, влажна, рохкава. Струва си да обърнете достатъчно внимание и време, за да подготвите почвата за лилиите в градината, тъй като те ще растат в тази област в продължение на няколко години. В зависимост от произхода на вида те преценяват от каква земя се нуждаят определени лилии.

Изборът на почва за засаждане

Земята за лилии с малко количество вар е подходяща за европейски и кавказки видове.Например, тръбните хибриди предпочитат алкални почви, за тях към градинската почва трябва да се добавят варовик, креда или пепел (200 g -500 g на 1 m2).

Почвата за лилии без примес на вар е необходима за източните хибриди, които не се страхуват от киселинността на почвата. Трева, торф, хумус се добавят към земята за такива лилии в градината и се разливат с разтвор на калиев перманганат.

Как да подобрим почвата за лилии

В зависимост от това какъв вид почвени лилии обичат, градинарите през есента извършват редица подготвителни работи. Ако почвата за засаждане на лилии може да се нарече тежка, тогава на 1 m² се добавя кофа пясък и торф, а ако е лека, е по-добре да се предпочита само торф. Почвата за лилии в страната трябва да се наторява, за което се добавя хумус (5-10 кг на 1 м²). Също така е необходимо да добавите суперфосфат (100 g) и калиев сулфат (50 g) на 1 m². Тази подготвена почва е особено подходяща за азиатски видове и хибриди, както и LA хибриди.

Много производители на цветя харесват красиви цветя, наподобяващи водна лилия по своята форма и често поразителни с невероятния си аромат. В градините се отглеждат различни видове лилейници. Любовта към тези цветя обаче доведе до факта, че вече има стайни цветя, които могат да се отглеждат на перваза на прозореца в саксии.